RSS

Programma

Tijdens het Feest van de Democratie nemen politiek analisten, schrijvers, politici, wetenschappers, kunstenaars en journalisten een voorschot op de verkiezingsuitslag, analyseren ze de campagnes en kijken ze vooruit naar de horizon van de Nederlandse democratie. Op het programma staan debatten, colleges, film, analyses en theater.

Het lijsttrekkersdebat wordt geanalyseerd, de campagnes ontleed, de WikiLeaks democratie besproken, de democratie van Nederland tot Egypte wordt onder de vergrootglas gelegd,  er is cabaret en er wordt voorzichtig gekeken naar de mogelijke uitslagen en de gevolgen die deze zullen hebben voor het politieke landschap.

Een mooi programma, dat zich afspeelt in vijf verschillende zalen in de Melkweg: De Oude Zaal, het Theater, de Galerie, de Cinema en de Tegenlichtzaal. Hieronder een overzicht van het programma en de sprekers die hieraan deelnemen.

Oude Zaal 19:00-19:45 – Joris Luyendijk en Erik Jurgens: Nederland in alle Staten

Met: Joris Luyendijk (publicist) en Erik Jurgens (oud-senator en lid Tweede Kamer PvdA)

Meer »

Joris Luyendijk (publicist) en Erik Jurgens (oud-senator en lid Tweede Kamer PvdA) schijnen hun licht op de macht van de Eerste Kamer en de essentie en het belang van deze verkiezingen. Hoe is de verhouding nu tussen de Eerste en de Tweede Kamer? Wat voor rol heeft de media in de verkiezingen precies gespeeld? In hoeverre bepalen de lokale thema’s de agenda en stemt niet iedereen op basis van landelijke belangen?

Oude Zaal 19:45-20:30 – Campaignwatch en de BKB Campagne Award

Met: Erik van Bruggen (BKB), Jack de Vries (politiek strateeg), Jan Driessen (directeur communicatie Aegon) en Kay van de Linde (persstrateeg en spindoctor)

Vooraf een column van Floor Rusman (happyChaos)

Meer »

Een specialistenpanel neemt de campagnes onder de loep en voorspelt de uitslag. Hoe werden de campagnes gevoerd op provinciaal niveau? In hoeverre heeft Den Haag zich ermee bemoeid en hoe vertalen de campagnes zich naar de voorspellingen van de uitslagen? Wat staat ons straks te wachten bij het lijsttrekkersdebat van de NOS?

Voor de tweede keer wordt de prestigieuze BKB Campaign Award uitgereikt. Welke partij heeft alles uit de kast getrokken om de stemmen te winnen? Wie heeft de beste beeldregie toegepast en wie maakte de beste poster? Doorgewinterde campaigners Erik van Bruggen (oprichter en directeur van het campagnebureau BKB), Jack de Vries (politiek strateeg), Jan Driessen (directeur communicatie bij AEGON) en Kay van de Linde (persstrateeg en spindoctor) maken de winnaar bekend en delen de award uit.

Oude Zaal 20:45-21:30 – 150 dagen Rutte

Met: Frits Huffnagel (Gemeenteraadslid in Den Haag VVD), Lilianne Ploumen (voorzitter PvdA), Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Paul Jansen (politiek redacteur Telegraaf).
Vooraf een column van Sywert van Lienden (columnist).

Meer »

Rutte krijgt sinds zijn aantreden als premier hoge rapportcijfers, maar de Provinciale Statenverkiezingen kunnen worden gezien als het eerste echte tentamen. Weet het kabinet-Rutte met gedoogpartner PVV een meerderheid te halen in de Eerste Kamer? Ook de oppositie ging met opgestroopte mouwen de verkiezingscampagnes in. Weten zij hun achterban op te trommelen om zo een stokje voor Rutte en zijn overwinning te steken?

Maar los van alle peilingen, hoe heeft het kabinet-Rutte het eigenlijk gedaan in zijn eerste periode? Welke thema’s uit het regeerakkoord zijn aangepakt en aan welke dossiers wil de regering haar vingers liever niet branden? Hoe werkt de gedoogconstructie in de praktijk en wat is de invloed geweest van Wilders en zijn PVV? Hoe heeft de oppositie zich opgesteld en is het regeren door het karakter van een minderheidskabinet niet spannender dan ooit tevoren?


Oude Zaal 21:30 – 22:15 – Weg met de Provinciale Staten!

Met: Maurice de Hond (opiniepeiler) en Jan Schinkelshoek (oud-Tweede Kamerlid en campagnestrateeg CDA)

Vooraf een column van Laura van Dolron (theatermaker)

Meer »

De Provinciale Statenverkiezingen werden ooit in het leven geroepen om het politieke proces transparanter te maken. Sindsdien neemt de opkomst iedere verkiezing weer af en domineren de landelijke thema’s die van de provincies. Is het niet eens tijd om de Statenverkiezingen af te schaffen en rechtstreeks de Eerste Kamer te kiezen? Hoe zit het eigenlijk met de gekozen burgemeester en waarom stemmen we niet in een districtenstelsel?

Oude Zaal 22:15 – 22:45 – Statenbattle

Met: Paul Smeulders (lijstrekker GroenLinks Brabant), Elvira Sweet (kandidaat PvdA Noord-Holland), Marischa Kip (kandidaat CDA Zuid-Holland)

Meer »

Op de laatste dag van de campagne gaan een aantal Statenleden met elkaar het debat aan. Dit keer niet over de hete hangijzers van de afzonderlijke provincies, maar over de overkoepelende thema’s van de verkiezingen. Zijn hun lokale campagnes gegijzeld door landelijke belangen? Waarom zijn deze verkiezingen juist zo belangrijk en wat staat er op het spel? Hoe weten de statenleden ondanks de landelijke thema’s hun boodschap over te brengen aan het electoraat?

Oude Zaal 22:45-23:15 – De stand van de democratie, een analyse

Met: Jack de Vries (politiek strateeg), Barbara Baarsma (directeur SEO) en Jort Kelder (programmamaker) en Wouke van Scherrenburg (politiek commentator)

Meer »

Jack de Vries, Barbara Baarsma, Jort Kelder en Wouke van Scherrenburg nemen Nederland, de verkiezingen en de democratie onder de loep en analyseren uitgebreid de politieke situatie in ons land. Waar gingen deze verkiezingen eigenlijk over? Wat staat er op het spel? Waren het provinciale of Haagse thema’s? Welke voorspellingen durven de experts te doen over de verkiezingsuitslag en wat zegt dit over het politieke klimaat in Nederland?

Oude Zaal 23:30-00:00 – De nabeschouwing: Jan-Jaap van der Wal

Met: Jan-Jaap van der Wal

Meer »


De grappigste politiek commentator van ons land, Jan Jaap van der Wal, geeft zijn ongezouten mening over de verkiezingen, de staat van Nederland en de toekomst van onze democratie.

Oude Zaal 00:00-01:30 – Beats van de Democratie

Met: DJ K-mart

Meer »

Tijd om de democratie te vieren! DJ K-mart brengt de stemming erin met een eclectische mix van soul, funk, indiepop, dub, wave en disco.

Theater 20:00-20:45 – De WikiLeaks democratie

Met: Alexander Klöpping (internetjournalist) en Bert Koenders (voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking).

Vooraf een column van Ernst-Jan Pfauth (chef internet NRC).

Meer »

WikiLeaks zette voor even de wereld op zijn kop. Alle geheime documenten, afspraken en genante koosnaampjes  lagen opeens op tafel. De wereldbevolking kreeg een kijkje in de keuken van de mysterieuze machine van de diplomatie en het proces achter toonaangevende beslissingen op internationaal niveau kwam aan het licht. Is de naakte waarheid van WikiLeaks gewenst of is de wereld makkelijker en veiliger te besturen met enige discretie? En is onze democratie en het politieke spel na de aardbeving van WikiLeaks eigenlijk wel veranderd? Klöpping en Koenders spreken ook over de rol van sociale media in de Arabische revolutie.


Theater 21:00 – 21:45 – Politieke Vergezichten

Met: Bas Heijne (publicist) en Felix Rottenberg (programmamaker)

Meer »

“Je kon erop wachten: onze nationale onvrede als handelswaar”.  Zo begint Bas Heijne zijn column dat op zaterdag 19 februari verscheen in NRC Handelsblad. Vanavond draagt Heijne zijn column voor aan het publiek in de Oude Zaal. Hij bespreekt het politieke en maatschappelijke landschap van Nederland zoals hij die ziet: een land waar populisme punten scoort en symboolpolitiek een populair tijdverdrijf is geworden.

Theater 22:00-22:45 – Politieke Junkies

Met: Frits Huffnagel (Gemeenteraadslid Den Haag VVD), Wouke van Scherrenburg (politiek commentator), Sywert van Lienden (columnist) en Jaap Jansen (politiek correspondent)

Meer »

‘Politieke Junkies’ is het steekspel voor fanatieke liefhebbers van politiek. Een programma dat luchtig politiek nieuws in een serieuze context plaatst en serieus nieuws met een luchtige toon bespreekt. Tijdens dit programma strijden vier kandidaten met scherpe analyses om de eretitel Politiek Junkie Van De Dag.

Cinema 20:00-20:45 – College Maarten van Rossem

Met: Maarten van Rossem (historicus)

Meer »

Voor even mag Maarten van Rossem weer doen wat hij het liefst doet, college geven. Het onderwerp: de Provinciale Staten en de Nederlandse democratie. Met veel humor voorziet  deze onuitputtelijke bron van informatie het publiek van zijn mening en zijn oordeel over Nederland en  de politieke geschiedenis.

Cinema 21:00-21:45 – Democratiegasten

Met Ed van Thijn (oud-politicus) en Boris van der Ham (Tweede Kamerlid D66)

Meer »

Als iemand de democratie in Nederland heeft gadegeslagen is het Ed van Thijn wel. Als minister, burgemeester van Amsterdam en als lid van de Eerste en Tweede Kamer heeft hij heel wat jaren ervaring. Aan de hand van beeldfragmenten bespreekt Van Thijn de momenten in de nationale en internationale politiek die zijn leven gevormd hebben.

Cinema 22:00-22:45 – Democratiegasten

Met: Martin Koolhoven (regisseur) en Eddy Terstall (regisseur)

Meer »

Films kunnen een belangrijke rol spelen in je leven. Ze doen je denken aan je eerste liefde of wekken je interesse voor thema’s die je voorheen koud lieten. Maar kunnen ze ook maatschappelijke processen of veranderingen in gang zetten? Heeft de invloed van de film dictators doen wankelen of regimes ten val gebracht? Twee van de beste regisseurs van Nederland, Martin Koolhoven en Eddy Terstall nemen aan de hand van fragmenten de invloed van Hollywood en Hilversum onder de loep.

Galerie 19:30-20:30 – Voer zelf een verkiezingsdebat!

Met: Lars Duursma, John Bijl en Victor Vlam (Debatrix)

Meer »

Kruip in de huid van politici als Job Cohen, Alexander Pechtold en Geert Wilders en neem zelf plaats achter het katheder. Probeer het publiek voor je te winnen en krijg feedback van de beste debatexperts van Nederland.

Hoe zou het zijn om zelf een verkiezingsdebat te voeren? Hoe voelt het als alle ogen op jou gericht zijn en jouw grootste politieke tegenstander je een lastige vraag voorlegt? Hoe ga jij daar mee om? Waar moet je op letten? Wat werkt wél tijdens een verkiezingsdebat? En wat beslist niet? Thuis op de bank weet iedereen wat een lijsttrekker had moeten zeggen. Maar hoe debatteer jij als het er daadwerkelijk op aankomt?

Galerie 20:30-22:00 – Het NOS-lijsttrekkersdebat

De politieke diehards die geen seconde willen missen van het NOS-lijsttrekkersdebat kunnen terecht in de Galerie.

Meer »

Neem plaats, luister aandachtig, discussieer zachtjes mee en twitter er op los over de winnaars en verliezers van het debat.

Tegenlichtzaal 20:00-20:45 – Documentaire

Na de democratie

Meer »

In deze uitzending de vraag of de democratie nog te redden is. Het geloof in politiek en politici lijkt immers niet bepaald toe te nemen. Moeten we, om de belangrijke beslissingen te nemen waar de huidige multi-crisis om vraagt, misschien naar een nieuw systeem? En wat zijn eigenlijk precies de tekortkomingen?

Tegenlichtzaal 21:00-21:45 – Documentaire

Nederland op de tekentafel: de verkenners

Meer »

De stedeling in Nederland lijkt vergeten dat het ommeland meer is dan een plek waar op zaterdagmiddag doorheen gefietst kan worden. De stad krijgt meer mensen, meer geld en meer aandacht. Dreigt daarmee een tweedeling tussen de Randstad en ‘de rest’? Wat is de toekomst van onze plattelandsregio’s? Met o.a. Zygmunt Bauman, Bas Heijne, Frank Westerman en Liesbeth van der Pol.

Tegenlichtzaal 22:00-22:45 – Documentaire:

Florida aan de Schelde

Meer »

Tegenlicht gaat op zoek naar het gedroomde Zeeland. Dwars tegen de heersende tijdgeest in, waar krimp en korte termijnpolitiek de agenda bepalen, onderzoeken boeren, burgers, vissers -en landschapsarchitect Adriaan Geuze- een nieuw perspectief voor de provincie Zeeland: met oog voor het Zeeuwse DNA en het gevoel voor ‘rentmeesterschap’.